Relația dintre alimente și dinții noștri este ambiguă. De cele mai multe ori resturile alimentare rămase între dinți creează probleme, cum ar fi deteriorarea smalțului, aciditatea sporită care favorizează apariția cariilor, precum și neplăcutele pete și acumulări de tartru. Dacă diferite reclame ne îndeamnă să consumăm gume de mestecat minune care ne albesc smalțul și ne oferă o respirație proaspătă, noi astăzi dorim să vă prezentăm o serie de alimente care vă mențin dinții sănătoși și curați prin compușii pe care îi conțin.

Desigur, orice fel de aliment, oricât ar fi de sănătos, trebuie consumat cu moderație. La fel, spălatul pe dinți cel puțin dimineața și seara este obligatoriu pentru a ne păstra o dantură frumoasă și sănătoasă până la bătrânețe. Cu toate acestea, există anumite alimente care ar trebui preferate în favoarea altora, deoarece sunt mult mai „prietenoase” cu dinții noștri și ne ajută în eforturile de a ne păstra igiena orală.

Fructe, ceaiuri și alimente de bază

Pe lista acestor șase alimente recomandate pentru dinți sănătoși se află absolut tot ce ar trebui să conțină o dietă sănătoasă, mai ales în timpul verii: fructe, ceaiuri, lactate, pește și…o surpriză dulce.

Haideți să nu vă mai prelungim curiozitatea și să începem să vorbim despre aceste alimente benefice pentru dantură:

1. Brânzeturile

Industria lactatelor, atât cea tradițională românească, cât și cea internațională, ne oferă un sortiment extrem de mare de brânzeturi. De la tradiționala telemea, la mozzarella proaspătă sau sofisticatele brânzeturi franțuzești, toate aceste produse sunt preferate de milioane de români. Foarte bine, deoarece aportul de calciu adus de aceste produse alimentare ne păstrează dinții puternici și sănătoși. În plus, conținutul de acid lactic al brânzeturilor este un agent de neutralizare a bacteriilor care favorizează apariția cariilor.

2. Căpșunile

Fructele de pădure (familia extinsă din care fac parte și căpșunile) sunt deseori blamate pentru că lasă pete pe smalțul dinților. Acest lucru se rezolvă, desigur, cu un periaj eficient. Însă căpșunile au o proprietate aparte, care le scot din conul de umbră al celorlalte fructe din familia lor în ce privește efectul asupra danturii.

Micile semințe aflate pe tot corpul acestui fruct acționează ca un veritabil produs de detartraj în timp ce le mestecăm și curăță smalțul dinților de depuneri.

3. Somonul

Apreciat pentru conținutul ridicat de Omega 3 și pentru gustul său specific, somonul este un aliment benefic și pentru dinții dumneavoastră. Este bogat și în calciu și vitamina D – aceasta din urmă fiind esențială pentru fixarea calciului în oase și dinți.

Efectele benefice ale somonului în ce privește dinții sunt aceleași, fie că preferați să îl consumați crud, în sushi, fie că îl gătiți la cuptor sau la abur.

4. Merele

Un măr pe zi ține doctorul departe, spune un proverb, iar dacă respectivul doctor este dentistul, atunci proverbul este perfect adevărat. Merele conțin acid malic, un ingredient de bază în produsele pentru albirea dinților. În plus, coaja fermă și lucioasă ne asigură o micro-curățare a dinților de fiecare dată când mușcăm dintr-un măr. Iată deci două motive foarte bune pentru ca merele să nu lipsească din dieta dumneavoastră în această vară.

5. Ceaiul

Ceaiul este, ca și fructele de pădure, o sursă de pătare a dinților, dacă este consumat în exces. Însă dacă îl consumați cu moderație, ceaiul verde și ceaiul negru sunt extrem de benefice pentru sănătate, aromate și bogate în antioxidanți. Unul din aceștia, catehina, inhibă dezvoltarea bacteriilor în gură – principalul motiv al apariției cariilor dentare.

6. Ciocolata neagră

V-am promis o surpriză dulce în această listă și iat-o! Ciocolata cu conținut ridicat de cacao (peste 70%) este bogată în compusul numit CBH, care întărește smalțul dinților, reduce sensibilitatea dentară și sporește rezistența la carii. În plus, ciocolata neagră conține mai puțin zahăr și nu este un inamic la fel de mare al siluetei ca și varietățile cu lapte sau diverse umpluturi.

Desigur, moderația este cuvântul cheie în tot ceea ce ține de alimentația sănătoasă, însă suntem siguri că din aceste șase alimente care vă mențin dinții sănătoși veți putea realiza combinații delicioase pe tot parcursul anului.

Cariile dentare ne arată că ceva în stilul nostru de viață și mai ales nutriție este greșit. Dinții și oasele au nevoie de remineralizare atât din interior prin nutrienții importanți organismului, cât și din exterior prin aplicări locale de fosfat de calciu și flour.

Nu uitați: fixarea calciului în oase și dinti se face cu ajutorul vitaminei D3, așa că profitați de soare și stați cel puțin o oră dimineața și una seara la soare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *