6 alimente bune pentru dinți

Relația dintre alimente și dinții noștri este ambiguă. De cele mai multe ori resturile alimentare rămase între dinți creează probleme, cum ar fi deteriorarea smalțului, aciditatea sporită care favorizează apariția cariilor, precum și neplăcutele pete și acumulări de tartru. Dacă diferite reclame ne îndeamnă să consumăm gume de mestecat minune care ne albesc smalțul și ne oferă o respirație proaspătă, noi astăzi dorim să vă prezentăm o serie de alimente care vă mențin dinții sănătoși și curați prin compușii pe care îi conțin.

Desigur, orice fel de aliment, oricât ar fi de sănătos, trebuie consumat cu moderație. La fel, spălatul pe dinți cel puțin dimineața și seara este obligatoriu pentru a ne păstra o dantură frumoasă și sănătoasă până la bătrânețe. Cu toate acestea, există anumite alimente care ar trebui preferate în favoarea altora, deoarece sunt mult mai „prietenoase” cu dinții noștri și ne ajută în eforturile de a ne păstra igiena orală.

Fructe, ceaiuri și alimente de bază

Pe lista acestor șase alimente recomandate pentru dinți sănătoși se află absolut tot ce ar trebui să conțină o dietă sănătoasă, mai ales în timpul verii: fructe, ceaiuri, lactate, pește și…o surpriză dulce.

Haideți să nu vă mai prelungim curiozitatea și să începem să vorbim despre aceste alimente benefice pentru dantură:

1. Brânzeturile

Industria lactatelor, atât cea tradițională românească, cât și cea internațională, ne oferă un sortiment extrem de mare de brânzeturi. De la tradiționala telemea, la mozzarella proaspătă sau sofisticatele brânzeturi franțuzești, toate aceste produse sunt preferate de milioane de români. Foarte bine, deoarece aportul de calciu adus de aceste produse alimentare ne păstrează dinții puternici și sănătoși. În plus, conținutul de acid lactic al brânzeturilor este un agent de neutralizare a bacteriilor care favorizează apariția cariilor.

2. Căpșunile

Fructele de pădure (familia extinsă din care fac parte și căpșunile) sunt deseori blamate pentru că lasă pete pe smalțul dinților. Acest lucru se rezolvă, desigur, cu un periaj eficient. Însă căpșunile au o proprietate aparte, care le scot din conul de umbră al celorlalte fructe din familia lor în ce privește efectul asupra danturii.

Micile semințe aflate pe tot corpul acestui fruct acționează ca un veritabil produs de detartraj în timp ce le mestecăm și curăță smalțul dinților de depuneri.

3. Somonul

Apreciat pentru conținutul ridicat de Omega 3 și pentru gustul său specific, somonul este un aliment benefic și pentru dinții dumneavoastră. Este bogat și în calciu și vitamina D – aceasta din urmă fiind esențială pentru fixarea calciului în oase și dinți.

Efectele benefice ale somonului în ce privește dinții sunt aceleași, fie că preferați să îl consumați crud, în sushi, fie că îl gătiți la cuptor sau la abur.

4. Merele

Un măr pe zi ține doctorul departe, spune un proverb, iar dacă respectivul doctor este dentistul, atunci proverbul este perfect adevărat. Merele conțin acid malic, un ingredient de bază în produsele pentru albirea dinților. În plus, coaja fermă și lucioasă ne asigură o micro-curățare a dinților de fiecare dată când mușcăm dintr-un măr. Iată deci două motive foarte bune pentru ca merele să nu lipsească din dieta dumneavoastră în această vară.

5. Ceaiul

Ceaiul este, ca și fructele de pădure, o sursă de pătare a dinților, dacă este consumat în exces. Însă dacă îl consumați cu moderație, ceaiul verde și ceaiul negru sunt extrem de benefice pentru sănătate, aromate și bogate în antioxidanți. Unul din aceștia, catehina, inhibă dezvoltarea bacteriilor în gură – principalul motiv al apariției cariilor dentare.

6. Ciocolata neagră

V-am promis o surpriză dulce în această listă și iat-o! Ciocolata cu conținut ridicat de cacao (peste 70%) este bogată în compusul numit CBH, care întărește smalțul dinților, reduce sensibilitatea dentară și sporește rezistența la carii. În plus, ciocolata neagră conține mai puțin zahăr și nu este un inamic la fel de mare al siluetei ca și varietățile cu lapte sau diverse umpluturi.

Desigur, moderația este cuvântul cheie în tot ceea ce ține de alimentația sănătoasă, însă suntem siguri că din aceste șase alimente care vă mențin dinții sănătoși veți putea realiza combinații delicioase pe tot parcursul anului.

Cariile dentare ne arată că ceva în stilul nostru de viață și mai ales nutriție este greșit. Dinții și oasele au nevoie de remineralizare atât din interior prin nutrienții importanți organismului, cât și din exterior prin aplicări locale de fosfat de calciu și flour.

Nu uitați: fixarea calciului în oase și dinti se face cu ajutorul vitaminei D3, așa că profitați de soare și stați cel puțin o oră dimineața și una seara la soare.

Ce trebuie să știi despre implantul dentar?

Cu siguranță ai auzit despre implantul dentar, însă ai o serie de întrebări privitor la acest subiect. Implantul dentar înlocuiește un dinte pierdut, astfel încât cel nou să arate, să se fixeze și să funcționeze ca un dinte natural. Alte opțiuni, cum ar fi protezele sau punțile dentare pot duce la deteriorare osoasă și pot influența alimentația, zâmbitul, vorbirea sau alte activități de zi cu zi.


Implantul dentar profesional este astăzi soluția pentru a îți recăpăta zâmbetul plin de încredere. Află răspunsurile la întrebările tale din rândurile de mai jos.

1. De ce pacienții aleg implantul dentar?

Implanturile dentare reprezintă cea mai naturală formă de înlocuire a dinților lipsă. Spre deosebire de alte opțiuni, implanturile dentare nu alunecă și nu provoacă sunete nedorite atunci când persoana vorbește, râde  sau mănâncă, ceea ce oferă foarte multă încredere în situațiile de zi cu zi. Implanturile dentare sunt, de asemenea, o opțiune fericită, deoarece mențin și stimulează sănătatea structurii osoase și păstrează structura facială.

2. Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este un element cilindric sau conic din titan care are rolul de a înlocui rădacina dentară. Un conector cunoscut sub numele de bont protetic este așezat în partea de sus a implantului dentar, astfel încât să îl poată conecta pe acesta cu dintele sau dinții înlocuiți. Cel de-al treilea element și ultimul este coroana, adică dintele creat după modelul celor naturali, astfel încât totul să arate perfect natural. Nimeni nu își va da seama de existența implantului dentar.

3. Ce avantaje oferă un implant dentar?

Există două tipuri de dinți, dinții de lapte și dinții permanenți. Atunci când un dinte permanent, mai mulți sau chiar toți sunt pierduți fie din cauza cariilor, a bolii parodontale, implanturile dentare reușesc să îi înlocuiască cu succes pe aceștia. Dinții noi sunt permanenți și nu necesită o atenție suplimentară sau vreo îngrijire specială.

Implanturile dentare pot dura o viață întreagă și îmbunătățesc aspectul, încrederea, capacitatea de a mânca toate alimentele dorite și de a avea un stil de viață activ, fără nici cea mai mică grijă pentru dantură

4. Care sunt dezavantajele implanturilor dentare?

Ca orice procedură chirurgicala minoră, există un risc de infectare, inflamație, durere, însă medicul îți va prezenta în detaliu cum aceste situații sunt gestionate, lucru aplicat pe situația ta specifică.

În cazul în care osul maxilar este prea subțire pentru a fi inserat implantul dentar, poate fi necesară  o procedură de grefare osoasă și gingivală, lucru care ar putea crește costul tratamentului. Investiția pentru implantul dentar se poate achita în cele mai multe dintre cabinete pe termen lung.

5. Care este durata procedurii pentru implantul dentar?

Procesul implantului dentar se efectuează în mai multe etape, întregul tratament având o durată de la 3 la 9 luni. O mare parte din această durată include timpul pentru vindecare și regenerare osoasă. Prima intervenție implică plasarea implantului dentar în osul maxilarului, după care urmează o perioadă de repaus de câteva luni. Următoarea intervenție implică plasarea bontului și a noului dinte artificial. Apoi urmează o altă perioadă de vindecare.

În cazul anumitor persoane va fi nevoie și de intervenția de grefă osoasă, proces care precede inserarea implantului. În timpul unei grefe osoase, o bucată de os este luată dintr-o altă parte a maxilarului sau a corpului și este transplantată în zona în care urmează să fie introdus implantul dentar sau se poate folosi os uman, de banca, os sintetic sau os de origine animala.

Cum atenuezi durerile provocate de apariția dinților de lapte?

După ce perioada colicilor a trecut, urmează ca bebelușul să treacă prin alta, la fel de solicitantă: erupția dentară. Aici, termenul de apariție a primilor dințișori poate fi complet diferit. La unii copii, poate avea loc o erupție precoce a dinților, începând de la 3 luni, la alții, dimpotrivă, aceasta poate fi mai tardivă, mai aproape de vârsta de 1 an. În medie, erupția dinților începe la vârsta de 4 – 7 luni.

Pentru a vă da seama dacă și bebelușul dumneavoastră urmează să ”marcheze” primul dinte din viața lui, există anumite semne. Dintre acestea, cele mai importante sunt salivația excesivă, edemul și pruritul la nivelul gingiilor copilului. Din cauza disconfortului pe care-l simt, copiii devin deosebit de capricioși și necesită o mai mare atenție.

Copilul are nevoie de dragoste

Procesul de erupție dentară poate fi complicat de tulburări ale somnului, refuzul alimentelor, creșterea temperaturii corpului, diaree. Pentru a-i ușura starea celui mic și a reduce disconfortul și durerea din timpul erupției dentare, încercați să îl luați în brațe, să îl alăptați la cerere, fără a ține cont de graficul de alăptare, să îl legănați și să îl alinați.

Dar, în ajutor mai vă vin și unele mici ”trucuri”, care-l pot face pe cel mic să treacă mai ușor peste aceste dureri.